Overslaan naar hoofd content
Login
Verlanglijstje
Winkelmandje

BIRKENSTOCK: eigenzinnige sandalen met een uitzonderlijk comfort

BIRKENSTOCK, een Duits schoenenlabel, werd in 1774 opgericht door schoenmaker Johann Adam Birkenstock. Het succes van de bekende sandaal kwam doordat de nazaat van Johann, Konrad Birkenstock, in 1896 aan de weg timmerde met anatomische binnenzolen. Al in 1925 was het comfort van de zolen algemeen bekend en werden in de BIRKENSTOCK-fabriek nachtdiensten gedraaid. In 1963 creëerde Karl Birkenstock de eerste sandaal met één band, die veel leek op de iconische Arizona-sandaal met de twee banden. Hiermee schreef het bedrijf geschiedenis, want in de schoenenwereld is het nog niet voorgekomen dat een model schoen wereldwijd zo lang zo populair is gebleven.

Je haat ze of je houdt van ze

In 1966 bracht Margot Fraser BIRKENSTOCK over de Atlantische Oceaan en werd de comfortabele schoen een enorm succes in Amerika. Sinds 1988 is het bedrijf voorloper in het gebruik van milieuvriendelijk materiaal voor hun schoenen. Daarnaast staat gezondheid van de voet bij hen hoog in het vaandel. De dichte Boston-klomp, ook wel de zusterklomp genoemd, is daar het beeldbepalende voorbeeld van. De klompen en sandalen werden lang geassocieerd met oersaai en vegetarische gezondheidsfreaks en op zijn best met linkse liberalen die witte sokken droegen. Als modieus werden de schoenen toen in ieder geval niet beschouwd. Trendy kleurcontrasten, casual animalprints, retro plateauzolen en elegante sleehakken in bijvoorbeeld de Papillio-lijn, brachten daar verandering in.

Typerend voetbed van kurk

Het voetbed van alle sandalen, teenslippers en schoenen van BIRKENSTOCK is van kurk. Al bij het aantrekken voelt de schoen heel comfortabel en na verloop van tijd vormt de schoen zich nog verder naar je voet. De marktleider in comfortabele schoenen heeft ook veganistische versies in zijn assortiment. Sinds 2014 heeft het schoenenmerk zich ontwikkeld tot een lifestyle-label voor mensen met een gezonde levensinstelling. Naast dames- en herenschoenen en accessoires is er ook een cosmeticalijn voor hem en haar. Gezond wonen en slapen staat ook op de agenda van het bedrijf. BIRKENSTOCK staat daardoor voor karakter, comfort en kwaliteit, maar vooral voor leuke, comfortabele schoenen.